M’he de preocupar per FaceApp?

 In Uncategorized @ca

Ho reconec: no tinc cap interès en saber quina cara faré de vell. Imaginar-me pansit, sense pèl i amb les orelles grosses és una imatge que no m’estimula el més mínim. Però aspiro a arribar-hi, només faltaria!

Dit això, formo part del grup de resistents que fins ara no ens hem descarregat (encara?) FaceApp, l’aplicació que partint d’una foto actual ens en retorna una altra amb el jo del futur, un futur més o menys llunyà en funció de l’edat actual de l’usuari, esclar.

L’app té certament ganxo. Curiosos i morbosos de mena com som els humans, sobretot els digitals, (que ho compartim amb els amics, coneguts, saludats i desconeguts de les xarxes socials per fer unes “risses”) era evident, per tant, que l’invent faria fortuna i seria el fenomen viral del moment, gràcies també a la complicitat dels famosos que s’hi entretenen. En el moment d’escriure aquest article es freguen ja els 100 milions d’usuaris, poca broma.

Arribats a aquest punt. On és el problema? Per què s’han disparat les alarmes? Quin perill hi ha? Els russos!

Si senyor, al darrera hi ha els russos. En ple segle XXI tornem als mítics anys de la Guerra Freda. Els mateixos russos que fan trontollar democràcies i impulsen partits d’extrema dreta ara haurien creat una aplicació que ens roba la identitat ves a saber per a quina finalitat.

Amics russos, feu tard. La majoria portem anys trastejant a diari amb les xarxes socials, i no només amb una. Hi pengem les nostres fotos personals, vivències personals, informació personal, dades personals.. en fi, moltes coses personals.

De veritat ara ens estirarem dels cabells pel que puguin fer amb una determinada informació quan portem anys regalant-la despreocupadament?

Amb això no vull estigmatitzar pas les xarxes socials, ben al contrari. Si no posar de manifest el que sempre explico als meus clients i alumnes: tot depèn de l’ús que en fem. Per això recomano com en totes les experiències de la vida aplicar-hi el sentit comú. D’altra banda, el menys comú dels sentits, com va dir aquell.

L’error més freqüent quan parlem del món digital és pensar que és diferent al real. I evidentment que ho és en la forma, però no pas en el fons. Per tant, el que no faries, mostraries ni diries en el món real no ho facis, no ho mostris, no ho diguis en el digital. I això serveix tant per a particulars com per a empreses.

Ara bé, les xarxes i els canals digitals usats amb criteri i amb una bona estratègia són formidables per fer marca i promocionar productes i serveis d’empreses. Només cal veure el pes específic que avui tenen els departaments de màrqueting digital o els de digitalització.

Però ens desviem del tema. Estàvem parlant de privacitat i russos.

Pel que fa a privacitat s’apunta que no està clar que el desenvolupador de l’aplicació faci desaparèixer la nostra foto personal en 48 hores, com diu a les clàusules. Com tampoc està clara la seva política de privacitat. Quina novetat! Algú es llegeix realment les clàusules de tot el que es descarrega? Són sempre molt extenses i estan dissenyades per fer clic a “Acceptar” i oblidar-se’n.

Certament no ho hauríem de fer. Però potser abans caldria exigir que fossin més clares i comprensibles. No?

Tornem als russos. Això va de la por del que en puguin fer amb la nostra cara i no tant contra cadascú de nosaltres en particular. I és que s’ha apuntat que amb els milions de fotos que els hi regalem podrien estar entrenant plataformes d’intel·ligència artificial per a reconeixement facial.

Le empresa ho nega, com també nega que tingui cap relació amb l’administració Putin.

I qui és l’empresa? El desenvolupador es diu Wireless Lab i té la seu a Delaware, Estats Units. Et sona Delaware? És un dels grans paradisos fiscals del món. El fundador de Wireless Lab, però, és un senyor rus, en Yaroslav Goncharov i va constituir l’empresa a Rússia.

Arribats en aquest punt. Estàs preocupat? Si no hi estàs, doncs, no res. Si has arronsat el nas, sàpigues que s’ha demanat a l’FBI que ho investigui. Embolica que fa fort.

Jordi Salvadó

Soci director de Folch Time

Posts recents

Deixa un comentari